D - I

DOF (Depth Of Field / Scherptediepte)
Scherptediepte geeft de afstand van visuele scherpte aan. Een groot diafragma geeft kleine scherptediepte, een klein diafragma geeft grote scherptediepte.
DPI - Dots Per Inch
Een meetwaarde die gebruikt wordt om de resolutie van een monitor of printer uit te drukken in punten per inch..
DPOF - Digital Print Order Format
Hiermee kunt u print informatie vastleggen op uw geheugen kaartje en aangeven welke en hoeveel foto's u af wilt drukken. Wordt door sommige fotoprinters en de meeste afdrukcentrales gebruikt.
EV - Exposure Value
EV refereert naar een hoeveelheid licht van een opname. Het is een enkel getal dat gebruikt wordt om, bij een gegeven ISO waarde, de sluitertijd en diafragma uit te rekenen.
EXIF
Dit is informatie die digitale cameras opslaan in de koptekst van JPG met informatie over de camera instellingen op het moment van de opname.
f-stop
Een numeriek getal dat de grootte van het diafragma aangeeft. Een klein getal (zoals f 2,8) geeft een grote lens opening aan. Een een groot getal (zoals f 16) staat voor een kleine lensopening.
GIF - Graphics Interchange file Format
GIF is het bestandsformaat dat gebruikt wordt voor grafische plaatjes of animaties op internet. Niet zo geschikt voor foto's (bevat slechts maximaal 256 kleuren).
ISO - International Standards Organisation
De snelheid of licht gevoeligheid van een CCD (of film) wordt uitgedrukt in ISO waardes (100, 200, 400, etc.) Een hoger getal staat voor hogere licht gevoeligheid.